A hibrid biológiai értelemben két különböző csoporthoz tartozó élőlény keresztezéséből létrejött, mindkét szülő genetikai tulajdonságát hordozó utód és ezeknek utódai.

A hibrid hörcsögök

A hörcsögök világában mindössze két faj keresztezhető egymással: a dzsungáriai- és a campbell törpehörcsög. E két faj kombinációjából született utódok, illetve azok utódjai a hibridek, melyek mindkét faj tulajdonságait örökölték. Még ha ez a párosítás több generációra nyúlik is vissza, leszármazottjaik hibridek maradnak - akkor is, ha a későbbiekben kizárólag fajtiszta hörcsöggel pároztatjuk őket.

A dzsungáriai törpehörcsögöt a campbell törpehörcsög alfajaként tartották számon egészen 1967-ig. Ekkor Oroszországban egy kísérletet végeztek a két faj DNS-ével kapcsolatban, mely során felfedezték, hogy a két DNS korántsem olyan hasonló, mint azt gondolták. A legfőbb különbség az Y kromoszómában rejlik, mely a campbell esetében teljesen eltér a dzsungáriaiétól. Ez az oka annak, hogy minden hím egyed, ami fajtiszta campbell és fajtiszta dzsungáriai törpehörcsög keresztezéséből született, meddő, csak a nőstények termékenyek. Még napjainkban is nehéz feladat a hibrideket fajtiszta dzsungáriai törpehörcsöggel visszakeresztezni. 
Az orosz tanulmány 1982-ben lett más nyelvekre is lefordítva, így csak ekkortól ismerték el Oroszországon kívül is a tényt, hogy a campbell és dzsungáriai törpehörcsög esetében nem alfajokról, hanem két teljesen különböző fajról van szó. A latin elnevezésük is ekkor került átváltoztatásra. 

Történetük

A hibridek kinézete rendkívül sokféle lehet mind színezetet és mintát, mind formai tulajdonságokat illetően. Egyes egyedek inkább campbellre, míg mások dzsungáriaira hasonlítanak. Gyakran nem különíthető el az egyes fajra jellemző sajátosság, ugyanis a jegyek keverednek egymmással. Mivel az állat két különböző faj kromoszómáját is magában hordozza, a megjelenésük nem olyan harmonikus, mint a fajtiszta példányok esetében.

Küllem és viselkedés

Írja ide a szöveget

Dzsungáriai törpehörcsög

Campbell törpehörcsög

Fej

széles, gömbölyded fejforma,
egymástól távol álló, kerek szemek,
apró, kerek fülek és orr

csúcsos, háromszögalakú fejforma,
egymáshoz közel álló, ovális szemek,

nagyobb fülek, hegyes orr

Test

gömbölyű, O alakú testforma,
a farok rövid és kerek, lentebb helyezkedik el

nyújtottabb, középen keskenyedő test, 8-as forma,
a farok hosszabb, feljebb helyezkedik el

Szőrzet

rövid, finom szálú, nagyon sűrű bunda,
télen részben vagy egészen fehérré változhat

hosszabb, kevésbé sűrű szőrzet,
a bunda színe nem változik

Színezet

eredeti színe sötétebb barnás-szürke,
kevés színváltozata létezik,
a hármas boltív egyértelműen elhatárolódik,
a hátcsík vastag és a fülek között kiszélesedik

eredeti színe halványabb szürkés-barna,
rendkívül sok színváltozata létezik,
a hármas boltív kissé elmosódott,
a hátcsík egyenletesen vékony

A két faj összehasonlítása

gallery/9c5d7b1cb59d418e122cb1b387fbc32c_280x150
gallery/6ad9451e59854dfdd56236079293f0e6_220x160
gallery/6024d93038d5b2f2bccdd38dd8e46936_140x140
gallery/96b5441a808a0f509a2230d5ad4d3066_140x140

Természetesen a két faj találkozása során nem csak a külső, hanem a belső tulajdonságok is keverednek. Mivel a campbell törpehörcsög csoportokban élő, szociális állat, azok a hibridek, melyek ezt a tulajdonságot örökölték, jól megférnek fajtársaikkal. Többek között ez a magyarázata annak, hogy sok "dzsungáriai törpehörcsög" egy életen át békében él egynemű társával - feltehetően hibridek. A fajtiszta dzsungáriai az esetek többségében hosszútávon csak az ellenkező nemű párját viseli el. Mivel nem tudhatjuk, hogy egy hibrid hörcsög szociális téren mely faj jellemét örökölte, kizárólag egyedül tartható.
Az egyes fajok fajtárshoz való viszonyáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Két állatfaj keveredése csaknem minden esetben kisebb-nagyobb hátrányokkal jár - nincs ez másképp a hörcsögöknél sem. Természetesen ez nem jelenti, hogy minden hibrid gondokkal küzd, de az esély egyes problémákra jelentősen megnövekszik

  • Backflipping-szindróma: a hibrideknél gyakran figyelhető meg ez a betegség, mely tulajdonképen a belső fül károsodása. Orientációs zavarokat okoz: zavarodott, dülöngélő járás, gyakori esések, botlások, tolatás, hátrabukfenc. A tünetek súlyossága a betegség erősségétől függ. 
  • Cukorbetegség: a hibridek és azon belül is egyes színváltozatok (pl. mandarin) extrém módon hajlamosak a diabéteszre, a túlsúlyra, mely más szervekre is kihathat és rövidíti az élettartamot, ezért étrendjükre nagyon oda kell figyelnünk. 
  • A fajtiszta campbell és fajtiszta dzsungáriai törpehörcsög párosításából születő hím egyedek minden esetben meddők, tehát képtelenek utódot nemzeni.
  • Ha egy fajtiszta hím campbell törpehörcsögöt egy szintén fajtiszta nőstény dzsungáriaival pároztatunk, nem csak a vemhességi idő változik, de a méhben lévő babák fejformája is, aminek köszönhetően az anya nem képes világra hozni őket és elpusztul a még meg nem született porontyokkal együtt. Ez a probléma a következő generációk esetében is fennállhat, legfőképpen az első nemzedéknél gyakori.
  • Sokgenerációs hibridek esetében növekszik az esélye annak, hogy ugyanazon gének találkoznak egymással. Következménye: gerincproblémák, csupasz hörcsögök, az utódok nem fejlődnek ki teljes mértékben, korán elpusztulnak.

Problémák

gallery/screenshot_5